Ryckningar i ögat

Här hittar du allt du behöver veta om Ryckningar i ögat.

Annons

Varför får man ryckningar i ögat?

Det finns flera olika anledningar till varför en person kan få ryckningar i ögat. Det kan vara ett tecken på stress eller trötthet, eller det kan bero på olika medicinska tillstånd, såsom en inflammation i ögat eller en obalans i elektrolyterna i kroppen (mineraler som behövs för att bibehålla bra muskelfunktion, bra blodtryck samt normalt nervsystem). Det kan också bero på en skada eller sjukdom i nervsystemet.

Andra orsaker till ryckningar i ögat kan vara att man tittar på starkt ljus eller att man har en ögonsjukdom, såsom ögonsmärta eller grå starr. Ryckningar i ögat kan även uppstå av så kallad blefarospasm, som är en plötslig, ofrivillig ryckning av ögonlocket som kan drabba kvinnor över 50 år.

Om du upplever ryckningar i ögat och oroar dig för detta, rekommenderas det att du rådfrågar en ögonläkare för att få en diagnos och lämplig behandling.

Ryckningar i ögat

Vad är blefarospasm?

Blefarospasm är en kronisk neurologisk sjukdom och fokal dystoni som innebär en plötslig, ofrivillig ryckning av ögonlocket.

Blefarospasm kan orsaka ryckningar i ett eller båda ögonen, och det kan vara obehagligt och störande för den som drabbas. Symtomen kan förbättras genom att man tar det lugnt och vilar, använder mjukgörande ögondroppar och prövar avslappningstekniker. Om symtomen inte förbättras eller om de är allvarliga rekommenderas det att du tar kontakt med en ögonklinik för konsultation med ögonläkare.

Symton på blefarospasm

Tidiga symtom på blefarospasm kan vara:

  • Tilltagande blinkningar
  • Svårigheter med att hålla ögonen öppna
  • Behov av att kisa, särskilt i solljus

Oönskade kisningar och blinkningar kan tillta med tiden, något som kan leda till perioder av funktionell blindhet där personen inte kan hålla ögonen öppna. Detta påverkar inte synen på något vis eftersom att synsinnet är opåverkat.

Är det farligt att få ryckningar i ögat?

I de flesta fall är ryckningar i ögat inte farliga och försvinner ofta av sig själva inom några dagar eller veckor. Dock kan det vara obehagligt och störande för den som upplever det, och det kan påverka synen.

Om du upplever ryckningar i ögat och oroar dig för detta, bör du ta kontakt med en ögonläkare för att få en diagnos och lämplig behandling. Det kan vara bra att undersöka orsaken till ryckningarna, eftersom det finns vissa medicinska tillstånd som kan orsaka ryckningar i ögat och som kan behöva behandlas.

Det är också viktigt att du söker vård omgående om du upplever ryckningar i ögat tillsammans med andra symtom, såsom svårigheter att se, huvudvärk, yrsel eller svårigheter att röra ögonen. Dessa kan vara tecken på allvarligare medicinska tillstånd som kräver omedelbar vård.

Hur får man bort ryckningar i ögat?

Det finns olika sätt att försöka få bort ryckningar i ögat beroende på orsaken till ryckningarna.

Här är några förslag på saker du kan prova:

  1. Ta det lugnt och vila: Ryckningar i ögat kan ibland bero på stress eller trötthet, så att vila och ta det lugnt kan hjälpa.
  2. Drick mycket vatten: Vätskebrist kan orsaka ryckningar i ögat, så det kan vara bra att dricka tillräckligt med vatten och andra vätskor för att hålla en bra vätskebalans i kroppen.
  3. Använd mjukgörande ögondroppar: Om ryckningarna i ögat beror på torra ögon kan mjukgörande ögondroppar hjälpa.
  4. Pröva avslappningstekniker: Tecken på stress kan orsaka ryckningar i ögat. Därför kan det vara bra att pröva avslappningstekniker, såsom djupandning, meditation eller yoga, för att lindra stressen.
  5. Rådfråga en läkare: Om ryckningarna i ögat inte går över efter några dagar, eller om du upplever andra symtom tillsammans med ryckningarna, rekommenderar jag att du rådfrågar en läkare eller ögonläkare. De kan undersöka ögat och hjälpa dig att hitta en lämplig behandling.

Det är viktigt att du söker vård omgående om du upplever ryckningar i ögat tillsammans med andra symtom, såsom svårigheter att se, huvudvärk, yrsel eller svårigheter att röra ögonen. Dessa kan vara tecken på allvarligare medicinska tillstånd som kräver omedelbar vård.

< Tillbaka till Synfel & Ögonsjukdomar
Annons