Ögoninflammation

Här hittar du allt du behöver veta om Ögoninflammation.

Annons

Vad innebär ögoninflammation?

Ögoninflammation innebär att du fått en inflammation i ögats bindhinna. Orsaken är oftast någon form av virus men inflammationen kan även komma från en bakterie eller allergi. När du har ögoninflammation får du röda ögon eller ögon som kliar mycket. Vissa kan även få varbildning i ögat vilket gör det svårt att öppna ögonen efter att du har sovit. Inflammationen kräver sällan medicin och går oftast över av sig själv efter 1-2 veckor. Ytterst sällan blir den långvarig, men i dessa fall så beror det på en bakterie och det botas med antibiotika.

Vilka är symtomen på ögoninflammation?

Symtomen på ögoninflammation, eller konjunktivit som det även kallas, är oftast att ögonen blir röda och svullna. Du kan få inflammationen i ena ögat eller i båda.

Här listar vi de vanligaste symtomen:

  • Röda ögon
  • Klåda
  • Sveda
  • Var i ögat
  • Mer tårvätska än vanligt

Hur får man ögoninflammation?

Ögoninflammation innebär att du fått en inflammation i ögats bindhinna. Orsaken är antingen virus, bakterier eller allergi. Du får ofta inflammationen i samband med en förkylning. Ögoninflammation är smittsamt och kan därför smittas från andra som har inflammationen. Var därför noggrann med att tvätta händer så att smittan inte kommer till ögonen genom att du exempelvis vidrör ansiktet.

Hur behandlas man?

Ögoninflammation som uppkommit av virus försvinner normalt sett efter 1-2 veckor och behöver inte behandlas utan går över av sig själv. Oftast behöver inte inflammationer som uppkommit från bakterier behandlas men i vissa fall då den varar längre än ett par veckor kan det behandlas med antibiotika.

Om du eller ett barn får ögoninflammation är det viktigt att tvätta rent ögonlock och ögonfransar med ljummet vatten flera gånger om dagen. Du kan använda dig av en bomullstuss eller liknande för att lättare tvätta rent och undvika smittan själv. Det finns även receptfria läkemedel som du kan använda för att lindra symtomen och för att tillfriskna fortare. Apoteket kan erbjuda ögondroppar, salvor och rengöringsartiklar.

Om du vet att du har smittas av ögoninflammation ska du inte använda kontaktlinser, eftersom att ögat behöver syre och ska hållas rent.

Hur undviker man att smitta någon annan?

Det finns flera bra knep och det flesta har att göra med god hygien. Du ska tvätta händerna ofta, undvika att peta i ögonen och du ska torka dig med papper istället för handduk. När det kommer till barn så är det något svårare att vidhålla god hygienen, därför är det bra att stanna hemma tills att ögonen slutat vara.

När bör man uppsöka vård?

Om din ögoninflammation inte går över efter ett par veckor är det bra att uppsöka sjukvård. Om du upplever att problemen uppkommit efter en skada eller liknande ska du uppsöka akutmottagning för att försäkra dig om att inga allvarliga skador drabbat ögat.

< Tillbaka till Synfel & Ögonsjukdomar
Annons