Vad är glaukom / grön starr?
Glaukom, eller grön starr, är en vanligt förekommande ögonsjukdom och den näst vanligaste orsaken till blindhet (om den inte blir behandlad). Glaukom drabbar ögats synnerv som i sin tur påverkar synen. Utmärkande symtom för grön starr är att du får ett minskat synfält och fläckvis synbortfall som orsakas av högt tryck i ögat. Vem som helst kan få glaukom och risken att få det ökar i högre åldrar.
Vad är orsaken till grön starr?
Glaukom innebär ett ökat tryck som kan grunda i många olika orsaker. Här nedan förklarar vi de olika formerna av glaukom och vad de innebär:
- Kroniskt öppenvinkelglaukom, som är den vanligaste formen av glaukom i Sverige, grundar i ett försvårat utflöde av kammarvatten (vätskan i ögat) genom ögats trabekelverk (den vävnad som finns mellan iris och hornhinnan) som leder till stigande tryck.
- Trångvinkelglaukom grundar i att ögats kammarvatten hindras från att nå trabekelverket som resulterar i tryckstegring.
- Sekundärglaukom grundar i ett stigande tryck i ögats främre del som ofta är en följd av andra sjukdomar som exempelvis diabetes.
- Kongenitalt glaukom grundar i tryckstegring på olika missbildningar i kammarvinkeln (vinkeln mellan iris och hornhinnan).
- Normaltrycksglaukom är en form av glaukom som inte skapar ökat tryck och som innebär att den i många fall förblir oupptäckt.
Vilka symtom får man av glaukom?
Symtomen för glaukom är vanligtvis ett förhöjt tryck i ögat samt nedsatt syn.
När det kommer till förhöjt tryck så sker det i form av stegvis högre tryck och det kan ske långsamt eller snabbt. Vid exempelvis en kroniskt öppenvinkelglaukom sker det långsamt och skapar en mycket liten ögonirritation eller ingen alls. När det kommer till trångvinkelglaukom och sekundärglaukom sker det ökade trycket under perioder som timmar, dagar eller veckor men ger oftast inga större symtom.
Ett snabbt ökat tryck resulterar i att ögat blir kraftigt rött och värkande. I relation till vagala reflexer kan detta även leda till buksmärtor och illamående. Hornhinnan svullnar upp vilket försämrar synen där personen även kan uppleva färgade ringar från olika ljuskällor, även kallat haloeffekter.
Symtom som nedsatt syn uppmärksammas oftast inte förrän sent i sjukdomsförloppet och det kan innebära stor skada på det värst drabbade ögat. Vid fall som kroniskt öppenvinkelglaukom kan det dröja länge innan det märks av.