Vad är astigmatism?
Astigmatism är ett vanligt förekommande synfel och är helt ofarligt. Synfel grundar i att hornhinna, eller ögonlinsen, kupar sig på ett sätt som gör att ljuset inte bryts ihop till en skarp punkt på näthinnan utan hamnar fel i ögat som i sin tur påverkar synen. Detta resulterar i att du får en suddig syn och det blir ansträngande för ögat. De som har astigmatism har oftast det i samband med närsynthet eller översynthet. Synfelet astigmatism kan hanteras genom hjälpmedel som kontaktlinser eller glasögon för bättre syn. Det finns också möjlighet att operera bort det med hjälp av en ögonoperation.
Hur uppstår astigmatism?
Allt i din omgivning reflekterar ljus från antingen solen, lampor eller liknande ljuskällor. Detta ljus gör att vi kan se och uppfatta vår omgivning med ögonen. För att få en skarp syn behöver ljuset komma in i ögat på rätt sätt genom att fokuseras på rätt punkt i ögat, dvs den behöver träffa gula fläcken i hornhinnan. För att detta ska ske på rätt sätt behöver hornhinnan vara rund. Den runda formen böjer ljuset så att det fokuseras rätt och träffar gula fläcken. Detta resulterar i att du får en skarp synbild.
Om du har astigmatism har du istället en hornhinna som är ojämn och som bryter ljuset på fel sätt. Ljuset träffar då inte gula fläcken på det sätt som det ska göra vilket resulterar i att du får en suddig syn. Astigmatism kan vara ärftlig, grunda i en störning i ögats utveckling eller kan uppstå efter någon form av skada i ögat.
Den ojämna hornhinnan kan förändras över tid vilket kan leda till att suddigheten antingen ökar eller minskar.